Een stevige winterse wandeling! - Beweging en lichamelijke activiteiten in de winter stimuleren de bloedsomloop en het immuunsysteem. Daarnaast wordt uw weerstand versterkt door zon en frisse lucht. Een winterse wandeling helpt ook om stress te verminderen en de dagelijkse zorgen even te vergeten. Voor dit goede voornemen zijn de vele fantastische wandelpaden in Rijnland-Palts uitermate geschikt. In de onderstaande tips staan een aantal aanwijzingen om zo'n wandeling in de winter zonder problemen en met een vooruitziende blik te plannen:


Als de dagen korter worden: Keuze van de juiste wandeling
In de winter lopen wandelaars beduidend kortere afstanden dan in de zomer, want de dagen zijn korter, de zon gaat eerder onder en het wandelen in verse sneeuw is veel inspannender en kost daardoor meer tijd. Het is verstandig om daar bij de keuze van de wandelroute rekening mee te houden. Meer dan 10 tot 15 kilometer is bijna niet te doen. Op routes die vol in de zon liggen is het overdag niet alleen wat warmer, maar op de weg blijft het in de vroege avonduren ook langer licht. Toch is het verstandig om altijd een zaklamp of hoofdlamp mee te nemen.

Blijf op de juiste weg
De bewegwijzering van de wandelpaden in Rijnland-Palts is uitstekend en zelfs voor wandelaars met weinig ervaring zijn de markeringen duidelijk. Toch is het verstandig om in de winter bij elke wandeling een kaart en een kompas of een GPS-apparaat mee te nemen. Door sneeuw en vorst, en ook door de snel invallende duisternis, kunnen markeringen niet herkend worden of over het hoofd worden gezien.


De juiste hulpmiddelen voor elke (nood-)situatie
Als u een GPS-apparaat, een mobiele telefoon of een camera meeneemt moet u er rekening mee houden dat accu's of batterijen gevoelig zijn voor kou en daardoor eerder leeg zijn. Draag zulke apparaten daarom in uw broek- of jaszak. Het kan ook verstandig zijn om een reserveaccu mee te nemen. Neem bij wandelingen altijd, in elk seizoen een EHBO-set mee. Als het koud is moet deze set ook beslist een reddingsdeken bevatten om mensen warm te houden.

Vergeet niet tussendoor te eten en te drinken!
Ook in de wintermaanden moet u erop letten dat u voldoende vloeistof binnenkrijgt, want door intensieve beweging kan het lichaam snel uitdrogen. Koude en droge winterse lucht veroorzaakt extra uitdroging. Een goede opkikker is warme thee uit een thermosfles die het lichaam van binnenuit verwarmt. Het belangrijkste is in ieder geval om regelmatig en veel vloeistof te drinken. Omdat het lichaam bij lage temperaturen meer energie verbruikt is het bovendien raadzaam om wat meer proviand dan anders mee te nemen om het lichaam tegen onderkoeling te beschermen. Vooral warm eten, zoals een eenpansgerecht of soep, is heel goed om het lichaam van binnenuit te verwarmen. In de winter kunnen sommige horecabedrijven of trekkershutten echter gesloten zijn. Informeer daar vooraf naar en pas eventueel de route aan. Met een meegenomen zitkussentje maakt een pauze net wat prettiger.


De juiste uitrusting van kop tot teen

 • Bij winterse wandelingen begint en eindigt alles met de juiste kleding. Als u zich te warm aankleedt zult u sneller transpireren, waardoor u het in de schaduw of bij pauzes eerder koud krijgt. Zorg daarom voor meerdere lagen, met ademend ondergoed als basis en daarover meerdere dunne lagen. Dit biedt de beste bescherming tegen de kou.
 • Een hardshell-jack beschermt tegen regen en wind. Voor pauzes, schaduwrijke plekken en voor de avond is het raadzaam nog een verwarmende laag (bv. een fleece-jack) in de rugzak mee te nemen.
  Wat voor het bovenlichaam geldt, geldt natuurlijk ook voor benen en voeten. Voor een echte winterse wandeling is een spijkerbroek niet de beste kleding. Kies liever een softshell-broek die wind- en waterdicht is. Daarnaast zorgt een lange onderbroek voor een aangenaam warme temperatuur.
 • Bij besneeuwde wandelpaden moet u warme wandelschoenen met een goed profiel dragen. Van speciale winterlaarzen, spikes onder de schoenen of trekking-stokken heeft u veel gemak op ijzige stukken. Naast het juiste schoeisel moeten de voeten ook warm worden gehouden. Warme sokken en thermische inlegzolen kunnen daarbij helpen. Beenkappen zorgen er bovendien voor dat er geen kou, sneeuw of modder in de schoenen komt.
  Ondanks dat kan het toch gebeuren dat uw kleding of schoenen nat worden. Neem daarom altijd een handdoek, droge kleding en een paar extra schoenen mee of laat deze in de auto.
 • Bij een perfecte wandeloutfit horen ook een muts, een sjaal en handschoenen. En ook een zonnebril mag niet ontbreken, want al op een klein beetje sneeuw kan de zon heel sterk reflecteren. Wandelaars met een extra gevoelige huid moeten ook een zonnebrandmiddel meenemen.

Als u bij uw voorbereidingen deze tips ter harte neemt, staat niets een ontspannende winterse wandeling meer in de weg  en kunt u het prachtige en veelzijdige landschap van Rijnland-Palts gaan verkennen. De perfecte afsluiting van een winterse wandeling zou bijvoorbeeld een bezoek kunnen zijn aan een van de cafés of restaurants, waar u kunt genieten van de typische gerechten van Rijnland-Palts. Een overnachting in een van de vele wellness-hotels, om helemaal te ontspannen en nog eens van de dag na te genieten in de sauna of met een ontspannend bad behoort ook tot de mogelijkheden.

UW MENING
Breng uw stem uit...
Nog niet gewaardeerd. Geef als eerste een waardering!
Klik op de waarderingsbalk om dit onderdeel te waarderen.
 • Twitter
 • Facebook
 • studiVZ
 • MySpace
 • deli.cio.us
 • Digg
 • Folkd
 • Google Bookmarks
 • Linkarena
 • Mister Wong
 • Newsvine
 • reddit
 • StumbleUpon
 • Windows Live
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yigg

COMMENTAREN
Geen reacties

commentarierën

Voeg reactie toe

* - verplicht veld

*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Als U het woord niet kunt lezen, klik hier.
*
*